Press "Enter" to skip to content

De Cirkel is rond

Soms heb je als ondernemer klanten waar je van denkt: ‘daar zou ik er wel meer van willen hebben’. Voor Dirk Jan Vermeer, eigenaar van Vermeer Vastgoed Advies, geldt dat zeker wanneer hij aan tafel zit met Bas van Rooij en Bas Lamers van BuroBas. Na een intensief traject eindigde de zoektocht naar een nieuw pand voor de Eindhovense interieurarchitecten uiteindelijk op de Laan Van Diepenvoorde in Waalre. Een traject waar de drie heren aan tafel ook met het nodige plezier aan terugdenken. “De sfeer tussen ons was altijd  opgeruimd. Er was ruimte voor relativering en we hebben ook veel gelachten. Tegelijkertijd was de serieuze ondertoon nooit ver weg. We waren alle drie vastbesloten het, voor BuroBas, best denkbare pand te vinden. En ik kan niet anders zeggen dan dat dit prima is gelukt”, opent Van Rooij het gesprek.

“Wat belangrijk is, in een traject als dit, is dat je samen het plan van aanpak onderschrijft, maar dat er wel ruimte is voor eigen inbreng”, vult Lamers aan. “Zo ook bij de zoektocht naar ons pand. We hadden niet alleen harde eisen, maar ook zachte wensen. We wilden een pand dat in alle opzichten goed bij ons en onze mensen en onze activiteiten zou passen. En ik denk dat dit bij dit pand is gelukt. We hebben het op onze eigen site omschreven als een healing office.  Een plek waar het heel prettig werken is.” Van Rooij: “We hebben dertien jaar met veel plezier op de Stratumsedijk in hartje Eindhoven gezeten, maar nu pas ervaar ik hoe prettig het is om in alle rust te kunnen werken. Ik denk dat dit de productiviteit absoluut ten goede komt.”

Een rust die onder meer gecreëerd wordt door de groene zijde met uitzicht op het Tongelreepdal, maar ook het vele glas zorgt voor een open en transparante werkomgeving. Vermeer: “Dat maakt dat ik dit pand eigenlijk al vanaf het begin op mijn lijstje had staan als mogelijk nieuwe locatie voor BuroBas. Ik heb me als het ware verplaatst in Bas en Bas en heb door hun ogen naar de verschillende opties gekeken. En uiteindelijk bleek dit in alle opzichten de beste keuze.“

Maar niet voordat er meerdere locaties bekeken waren. Zo kwamen interessante opties op Strijp-S, Strijp-T, Bedrijventerrein De Hurk en het NRE-terrein langs. Van Rooij: “Maar bij geen van deze locaties was het goede gevoel zo sterk als bij ons huidige pand. Steeds hadden we wel iets waardoor we niet 100% overtuigd waren. Onbewust legden we alle opties steeds langs de meetlat die werd bepaald door onze huidige locatie.” Lamers: “En dat had dan met name met het juiste gevoel te maken. We hebben zelfs op het punt gestaan om elders te tekenen en in het weekend ervoor besloten het niet te doen. Simpelweg, omdat we niet het vertrouwen hadden dat we de juiste keuze zouden maken.” Van Rooij: “En op dat moment bleek dat we met Dirk Jan de juiste partner hadden gekozen. Hij had begrip voor onze onderbuikgevoelens en gaf direct aan dat we verder moesten gaan kijken. Iets waar we nu met terugwerkende kracht enorm blij mee zijn. Dit pand past bij ons.”

Alleen maar tevreden gezichten dus. Maar waarom dan niet direct voor ‘Diepenvoorde’ gekozen? Deze op het eerste gezicht logische vraag zorgt voor veelbetekenende blikken aan tafel. Vermeer: “In eerste instantie dachten we dat het niet zou passen. Door echter kritisch te kijken naar hoeveel effectieve vierkante meters we nu echt nodig hadden om BuroBas te kunnen huisvesten, bleken we qua ruimte een enorme slag te kunnen maken.” Lamers: “Een typisch gevalletje van ‘practice what you Preach’. We hebben onszelf uiteindelijk de opdracht gegeven te kijken naar flexibele werkplekoplossingen. Veel van onze mensen werken buitenshuis, thuis of op locatie bij de klant. Dan is een eigen buro bijvoorbeeld geen must. Iedereen kan naar kantoor, maar in de praktijk blijken we er nooit allemaal tegelijk te zijn.” Van Rooij: “Ook zijn we drastisch op gaan ruimen. Wat hadden we nu wel en niet nodig? Wat kunnen we op afroep bij onze leveranciers bijvoorbeeld opvragen en daarna weer retourneren. Gebruiken we alle samples en stalen nog of zijn er materialen bij waar geen vraag meer naar is? Dan kunnen deze ook gewoon weg natuurlijk. Op deze wijze zijn we aan de slag gegaan met als einddoel het kunnen betrekken van  in onze ogen een van de mooiste architectonische panden in de regio. Een pand met een duidelijke handtekening van gerenommeerd architect Toon van Aken die het pand ooit voor de vestiging van zijn eigen buro heeft ontworpen.”

En dan is het tijd voor een korte, afsluitende rondleiding. Lamers: “Uiteindelijk heeft deze zelfreflectie geleid tot een efficiënt gebruik van de ruimtes. En naar nu blijkt, hebben we, nu we daadwerkelijk in het pand zitten, zelfs nog ruimte om door te groeien. Een kans die we, als het aan ons ligt, niet onbenut zullen laten.” Van Rooij: “Wist je trouwens, dat dit pand ooit dienst heeft gedaan als raadszaal van de gemeente Waalre? En raad eens wie de interieurarchitecten waren die voor de transformatie van kantooromgeving naar raadszaal hebben getekend? Ja precies, na de presentatie aan de gemeente Waalre, in het voormalige bestuurscentrum van de gemeente, kregen we de opdracht voor het nieuwe gemeentehuis van Waalre. Daarna volgden er vele soortgelijke opdrachten voor Burobas. Dus ergens zijn we ook schatplichtig aan dit pand. Wat dat betreft is de cirkel rond.”