Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 22

Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 28
“Ergon werkleerbedrijven zijn er vooral voor de ontwikkeling van mensen” - Goeie-zaken
Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 185
Press "Enter" to skip to content

“Ergon werkleerbedrijven zijn er vooral voor de ontwikkeling van mensen”

Bij Ergon geloven we in een betaalde baan voor iedereen, ook voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt geen eerlijke kans maken. In onze werkleerbedrijven vinden ze een plek waar ze tot bloei kunnen komen. Bij Ergon Wasserij, Kwekerij, Facilitair, Post, Groen of Productie leren mensen die opnieuw de arbeidsmarkt op willen, op een veilige manier en in een beschutte omgeving hun kwaliteiten kennen. Soms blijven ze bij de werkleerbedrijven werken, maar steeds vaker stromen ze door naar een betaalde baan in een regulier bedrijf. Met de juiste begeleiding en aandacht is dat heel goed mogelijk. Dat blijkt wel uit deze drie persoonlijke verhalen.

Emmi bloeit helemaal op in de kwekerij
Ergon Kwekerij – Een prachtige stek

Sinds begin 2023 werkt Emmi 36 uur op het containerveld van de kwekerij. Op het containerveld staan alle planten in potjes, ook wel containers. Het is het eindstadium van de kwekerij. Vanuit daar gaan de planten naar de klanten toe. Emmi zet er de bestellingen klaar. Dat doet ze vooral in de zomermaanden. Haar werkdag begint om 7.45 uur, maar om 7 uur loopt ze al de kwekerij binnen voor een lekker kopje koffie. Begeleider Bart legt dan uit wat ze die dag gaat doen. Ze krijgt een overzicht waarop staat welke planten ze moet klaarzetten, hoeveel stuks en hoe ze verpakt moeten worden.

Twee jaar geleden begon ze bij Ergon met een stage. Ze knipte stekjes. Dat zittende werk vond ze niet zo leuk want lang stilzitten kan ze niet. Emmi bruist van energie. Het fysieke werk dat ze nu doet past daarom beter bij haar. “Ik vind het leuk om met planten bezig te zijn en ik ben graag buiten”, vertelt ze. Wat begon met een halve dag in de week, werd geleidelijk aan steeds meer. Emmi leerde de medewerkers kennen en pakte de werkzaamheden heel goed op. Inmiddels is ze behoorlijk allround. In korte tijd maakte ze een succesvolle overstap van school naar werk. Bij de Kwekerij is ze helemaal op haar plek.

Maikel heeft zijn zelfvertrouwen weer terug
Ergon Groen – Maakt buitengewoon mooi

Maikel heeft zijn leven weer op de rit. Tijdens een moeilijke periode werd hij door omstandigheden dakloos, geen makkelijk bestaan. Hij kwam bij Ergon terecht om een taakstraf te vervullen. Het werk beviel hem zo goed dat hij wilde blijven. “Toen ik er klaar voor was heb ik samen met mijn begeleidster een afspraak gemaakt met Ergon en ben ik aangenomen. Nu heb ik een baan waar ik graag naartoe ga. In plaats van depressief in bed te blijven, heb ik ritme opgebouwd en werk ik aan mijn toekomst”, vertelt Maikel.

Hij begon in het groen, maar dat was niet zo zijn ding. Nu haalt hij vuil op in de stad en dat bevalt hem prima. Hij denkt in oplossingen in plaats van in problemen. Vooral het contact met mensen doet hem goed. Onder collega’s zorgt hij voor de vrolijke noot. “Als iemand geen zin heeft om te werken, vind ik het belangrijk om te zorgen dat hij zin krijgt”, zegt hij. Zelf gaat hij altijd met plezier naar zijn werk: “Ik kan dit met gemak tot mijn pensioen doen.” Maar of dat ook gaat gebeuren is de vraag, Maikel wil vooruit. Voorman worden. Of nog liever ervaringsdeskundige. “Ik heb veel meegemaakt en mijn kennis en ervaring wil ik graag delen. Genoeg richtingen om uit te kiezen hier. Ook daar kunnen ze me bij Ergon mee helpen.”

Marco maakt zijn ambities waar
Ergon Facilitair – Goed voor elkaar

Marco begon zeven jaar geleden bij de mobiele schoonmaakploeg van Ergon Facilitair. Tijdelijk, dat was de bedoeling. Nu maakt hij de stap naar een baan als eerste medewerker/voorman. Een taak met verantwoordelijken: hij lost problemen op, moet bereikbaar zijn, controleert het werk en nog veel meer.

Eigenlijk wilde Marco graag heftruck- of reachtruckchauffeur worden. Via de praktijkschool kwam hij bij verschillende bedrijven terecht waar dat zou kunnen, maar daar was hij niet op zijn plek. De baan die hij wilde was niet meteen beschikbaar. Daarom ging Marco werken in de schoonmaak, bij Ergon. En dat beviel zo goed dat hij er nu carrière maakt.  

In eerste instantie deed hij schoonmaakwerkzaamheden in gemeentepanden. “Ik heb veel dingen geleerd, zoals schoonmaak- en schrobwerk”, vertelt Marco. “Op een gegeven moment was ik toe aan meer verantwoordelijkheid, dus heb ik gevraagd of ik meer kon doen dan alleen schoonmaken.” Zijn leidinggevende zag dat hij het in zich had en gaf hem een kans. Met succes. Nu krijgt Marco allerlei cursussen om eerste medewerker/voorman te worden. “Elke dag weer een andere uitdaging, dat vind ik juist leuk. Ik lig er niet wakker van als het een keer wat moeilijker wordt. In de toekomst wil ik misschien zelfs leidinggevende worden.”