Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 22

Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 28
Plan vermogensoverdracht al tijdens leven! - Goeie-zaken
Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 185
Press "Enter" to skip to content

Plan vermogensoverdracht al tijdens leven!

De economie trekt aan, de huizenmarkt trekt aan, de consumenten hebben weer meer vertrouwen, kortom: de (Corona) crisis lijkt bezworen. Ook de gemiddelde nalatenschap is groter dan enige tijd geleden. Niet alleen erfgenamen, ook de fiscus zal daar blij mee zijn.

Nu is onze nationale sport natuurlijk het vermijden van belastingen, en zolang dat met legale middelen gaat  is daar weinig op tegen. Dus is de vraag: hoe moet ik handelen zodat de erfbelasting zo laag mogelijk uitvalt?

Het advies om te zorgen dat vermogen fiscaal-vriendelijk overgaat naar een volgende generatie noemen we “estate planning”, ook te vertalen als “nalatenschapsplanning”. De meeste mensen zullen denken dat een testament het belangrijkste is. Dat is niet per definitie zo.

De notaris denkt bij estate planning aan het volgende rijtje: huwelijksvermogensrecht, testament, schenkingen, verzekeringen.

Daarnaast besteden we aandacht aan internationale aspecten (buitenlands vermogen), en aan het levenstestament, om te zorgen dat iemands plannen en ideeën worden uitgevoerd of voortgezet.

Wanneer dus een echtpaar bij de notaris komt voor een advies is de eerste vraag: Zijn er  huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Hoe zien die voorwaarden eruit? Zijn ze wel nageleefd? Wat was eigenlijk de reden dat ze ooit gemaakt zijn? Zijn ze op dit moment nog nodig of nuttig, of zitten ze ons eigenlijk eerder in de weg?

Huwelijksvoorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) leggen vast wat het vermogen van beide echtgenoten is ten tijde van het tekenen van de akte, en hoe de echtgenoten daar in de toekomst mee willen omspringen. En het maakt nogal verschil of Jan en Annie bij de notaris zijn geweest omdat Jan een risicovolle onderneming wilde overnemen en nu ondernemer in ruste is, of dat Annie wilde voorkomen dat Jan haar om het geld trouwde en na korte tijd met haar familiekapitaal aan de haal zou gaan na een echtscheiding.

Wanneer we nu de huwelijksvoorwaarden zouden opheffen en een (algehele) gemeenschap van goederen creëren, worden de vermogens van beide echtgenoten gelijk aan elkaar. “Vermogen” heet na overlijden een “nalatenschap”. Door nivellering van de nalatenschap bereik je al gauw een verlaging van de erfbelasting.

Wij kunnen hierover adviseren, zodat er na een overlijden geen vervelende verrassingen zijn.