Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 22

Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 28
Ben jij als ondernemer goed beschermd? - Goeie-zaken Press "Enter" to skip to content

Ben jij als ondernemer goed beschermd?

Als ondernemer heb je alles onder controle. Samen met je accountant of adviseur heb je jouw organisatie opgetuigd en er kan je dus niets gebeuren. Denk je. Maar niets blijkt minder waar, zo zien wij met vijf curatoren op ons kantoor vaak bij faillissementen.

Als hardwerkende ondernemer zie je kansen en probeer je deze met je onderneming te verzilveren. Bij ondernemen hoort risico nemen en daar ben je je bewust van. Maar wat als deze risico’s leiden tot een aanspraak op jou privé? Dan kan je zomaar niet alleen je onderneming kwijtraken, maar ook je privévermogen. Misschien niet alles, maar wel een deel. Met alle gevolgen van dien.  

Uit eigen ervaring blijkt dat in circa 1 op de 5 faillissementen sprake is van een aanspraak op de bestuurder in privé. Dat is behoorlijk veel en voor de ondernemer in kwestie vaak een onaangename verrassing.

Dus hoe voorkom je dit? Door tijdig je zaken juridisch goed te regelen. Als curatoren weten wij als geen ander waar je op moet letten en wij zetten onze kennis en ervaring in om ondernemers te helpen risico’s tijd te signaleren.

Dat doen we door het uitvoeren van een juridische quickscan. Voor deze scan vragen we de ondernemer om alle benodigde stukken te verzamelen die wij normaal ook vragen en gebruiken voor ons onderzoek als curator. Nadat alle stukken verzameld zijn, nemen wij deze samen met de ondernemer door met als uitgangspunt als ware de onderneming op die dag failliet is gegaan.

Verschillende onderwerpen waar je als ondernemer niet direct aan denkt komen dan aan bod.

Denk bijvoorbeeld aan de vraag of de onderneming juist is vertegenwoordigd, of sprake is geweest van handelingen met een tegenstrijdig belang, hoe om te gaan met intercompany vorderingen, hoofdelijke aansprakelijkheid en mogelijke regresvorderingen, administratie- en publicatieplicht, borgtochten, paulianeuze rechtshandelingen en bestuurdersaansprakelijkheid.

Op de dag van de quickscan brengen we alle mogelijke risico’s in kaart, zodat je daar als ondernemer op kunt voorsorteren en toekomstige besluitvorming hierop kunt inrichten. Daarbij is het uiteraard wel belangrijk om de scan tijdig te laten doen. Regeren is in deze echt vooruitzien. Wij zien helaas nog te vaak dat de ondernemer bij ons komt, terwijl het eigenlijk al te laat is. Dus gaat het je als ondernemer voor de wind? Dan is dat het perfecte moment om de quickscan te doen. En dan kun je daarna met een gerust hart weer verder met wat je het liefst doet: ondernemen.

Benieuwd hoe jouw onderneming ervoor staat? Ga naar https://www.turnaroundrisicoscan.nl/risicoscan/ en doe de gratis digitale scan.