Press "Enter" to skip to content

Starten, gas en gááaan!

Rijkers in Valkenswaard op een doordeweekse middag: buiten staan ruim 300 bedrijfswagens in rij en gelid te blinken in de zon. Bestelwagens, personenvervoer, wagens met een open laadbak of een dichte, gesloten bakwagens en koel-vrieswagens. Voor elk product, voor elke dienst is hier wel een passende bedrijfswagen te vinden. In 1964 richtte Harry Rijkers, samen met zijn vrouw Addie het familiebedrijf op. Sinds 1992 zijn ze gevestigd aan De Vest in Valkenswaard, waar zoon Bink de scepter zwaait en dochter Caroline zich bekommert om de algehele administratie. Bink: “Ik was de jongste van vier kinderen en de enige jongen. Het was de hoop van mijn vader en moeder dat ik ook de autobranche in zou gaan. Niet verplicht maar wel verwacht. Ik werkte vroeger al veel mee in het bedrijf. Dat vond ik toen leuk en dat vind ik nog steeds. Ons motto? Probleemloos transport en een goede, degelijke service.”

Rijkers Bedrijfswagens is een universeel autobedrijf in jong gebruikte en nieuwe bedrijfswagens van het merk Mercedes, Ford, Volkswagen en Renault. Bink: “Wij doen inkoop, verkoop, lease, onderhoud, montage, reparatie van schade en Apk-keuringen. Hier werken 16 collega’s en samen verkopen we een dikke 1000 bedrijfswagens per jaar. Auto’s tot max 7500 kilo voor elke tak van sport. Onze klanten zijn voornamelijk mkb’ers in binnen- en buitenland. Wij leveren bedrijfswagens tegen scherpe prijzen en ook niet onbelangrijk: wij leveren uit voorraad. Kijk maar om je heen. Het voordeel is dat klanten zien wat ze kopen en kopen wat ze zien. Wij hebben klanten die al jaren bij ons komen, die bij mijn vader hun eerste auto kochten. De kinderen en kleinkinderen daarvan komen nog steeds bij ons.”

Werkpaarden

“Bij bedrijfswagens zijn mensen niet zo model- en merk gebonden als bij privéauto’s. Het zijn geen luxe- maar werkpaarden. Ze moeten vooral multifunctioneel zijn en moeten altijd rijden want stilstand kost geld en business. Daar zijn we ons heel goed van bewust en daarom moet onze service van hoog niveau zijn. Iedere dag weer. Ik hou van het tempo en de dynamiek die dit vak met zich mee brengt. Zakendoen, handelen, bezig zijn, contact hebben met mensen, problemen oplossen en denken in kansen en mogelijkheden. Gewoon een goed product leveren.”

Glazen bol

Alle bedrijfswagens van Rijkers voldoen aan de Euro 6 norm. De Euro 6 is de Europese milieunorm die in september 2015 van kracht is gegaan. Deze norm is bedoeld om de emissie van bepaalde vervuilende uitlaatgassen van wegvoertuigen terug te dringen. De norm dwingt fabrikanten om schonere auto’s te bouwen. Voor wat betreft fijnstof en stikstofoxide moeten fabrikanten steeds scherpere emissieniveaus aanhouden. Bink: “Onze bedrijfswagens rijden op diesel. Elektrisch rijden is voor ons (nog) geen alternatief omdat de aanschaf te duur is en het bereik in kilometers te laag. Er zijn gewoonweg nog geen goede alternatieven voor mensen die 100000 kilometer per jaar moeten rijden. Ik kan niet in de toekomst kijken. Misschien blijft diesel wel bestaan. De nieuwe euro 6D heeft weer een nieuwe emissienorm die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen. Die is misschien wel schoner dan elektrisch rijden. Weet je wat het is: mijn vader is 90 jaar geworden en

was tot aan zijn overlijden in maart van dit jaar nog iedere dag op de zaak. Toen hij met de garage begon, zag je nauwelijks auto’s rijden, waren er nog geen wegen. Stoplicht? Nooit van gehoord. Van een auto die je moest aanslingeren tot een zelfrijdende auto, het is in zijn leven allemaal voorbijgekomen. Er kan de komende jaren nog heel veel gebeuren. Als ik de leeftijd van de mijn vader heb? Wie weet hoe mobiliteit er dan uitziet.”