Press "Enter" to skip to content

Het is geen kwestie van durven, maar van willen

Angelique Wijnen maakte in 2020 haar droom waar: een (biologische) vers(super)markt met een proefkeuken en academy aan de Eindhovense Roostenlaan. Duurzaam en sociaal ondernemen staan centraal bij haar bedrijf ‘Liek’. Samen met Ergon maakte ze daar heel praktisch werk van.

“Laagdrempelig, toegankelijk  en voor iedereen: dat zijn belangrijke pijlers van Liek,” legt Angelique uit. “Voor mij was het vanzelfsprekend dat er een wisselwerking moest zijn tussen verschillende activiteiten. Ik wil namelijk duurzaam, circulair en zo afvalvrij mogelijk ondernemen.”

Wisselwerking

Voor Angelique was een wisselwerking tussen verschillende activiteiten vanzelfsprekend.  “Klanten kunnen voor een compleet assortiment terecht in onze vers(super)markt. Met onze academy organiseren we toegankelijke activiteiten, zoals kinderworkshops, etiketten leren lezen of proeverijen. En in onze proefkeuken kunnen mensen genieten van een ontbijt, lunch of borrel. In die keuken gebruiken we ook versproducten die anders weggegooid moeten worden, onder meer voor spreads en vullingen voor quiches. Zo voorkomen we voedselverspilling.”

Ondersteuning voor ondernemer

De proefkeuken is ook de werkplek van keukenassistent Marco. “Bij duurzaam ondernemen hoorde voor mij nadrukkelijk ook dat je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in je team opneemt,” vertelt Angelique. Doordat ze eerder minder goede ervaringen had, zocht ze nu naar een partner die goede begeleiding biedt aan de werknemer en waar nodig aan de werkgever. Die vond ze in Ergon. Angelique: “Het is fijn om te weten dat er een heel team om Marco heen staat. Die geven heel duidelijk aan wat hij nodig heeft om goed te kunnen werken. Samen bekijken we hoe we dat kunnen aanpakken en regelen.” Minstens zo belangrijk is dat Ergon ook de ondernemer ondersteunt. “Ergon kent de regelgeving en zorgt dat het voor ondernemers praktisch haalbaar is om iemand werk te bieden,” vat Angelique samen. “Zo is er een  ‘no risk policy’ voor de ondernemer en laten ze regelgeving goed voor je werken. Daardoor verdient Marco een marktconform salaris, maar loop ik dankzij de looncompensatie geen extra financiële risico’s.”

Topper in het team

De positieve insteek en praktische ondersteuning van Ergon vindt Angelique belangrijke pluspunten. “Daardoor wordt werkgelegenheid voor kwetsbaardere groepen niet een kwestie van durven, maar van willen.” Aan wil ontbreekt het Marco zeker niet. “Marco is oneindig positief en gemotiveerd om zijn doelen te bereiken. Met zijn vrolijkheid is hij een topper in ons team,” vindt Angelique. “Het mooie is dat hij ons ook anders naar het werk laat kijken. Marco dwingt af dat we duidelijkheid scheppen in wat we van hem verwachten en hoe we willen werken. Dat is waardevol, omdat je daardoor heel praktische verbeteringen in je bedrijf kunt doorvoeren. Een mooi voorbeeld is dat het voor Marco lastig was dat borden met  garnituursalades steeds anders opgemaakt werden. Door zijn blik werd ik me bewust dat er ook best vaak restjes van de salades bleven staan. Daarom hebben we besloten de salade als bijgerecht op de kaart te zetten. Handiger voor Marco én heel waardevol  voor ons, omdat we daardoor de voedselverspilling verder hebben teruggebracht.”

Duidelijke doelen

Marco bewees al binnen enkele maanden zijn meerwaarde bij Liek. De samenwerking beviel zo goed, dat hij inmiddels een arbeidscontract heeft. Het geheim van dit succes? Angelique beantwoordt graag die vraag. “Ergon gaat uit van een goede match. Ze kijken goed of een medewerker binnen je bedrijf past en ondersteunen de ondernemer én werknemer praktisch.  En Ergon is goudeerlijk. Dat zorgt dat je samen duidelijke en ook realistische doelen stelt. Dat werkt beter voor iedereen!”