Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 22

Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 28
De feilbare baas - Goeie-zaken
Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 185
Press "Enter" to skip to content

De feilbare baas

Baas. Het woord alleen al. In Nederland spreken we eigenlijk liever over een leidinggevende. Want een baas, dat klinkt meteen zo dominant. Alsof de baas het altijd voor het zeggen heeft. En alsof ik z’n hondje ben. Echt niet.

Dit is wat Van Dale zegt over het woord baas: “hogergeplaatste, chef, directeur enz.; eigenaar van een hond, kat enz.: de baas spelen heersen; hij is mij de baas overtreft mij; de moeilijkheden de baas kunnen ze aankunnen.

Hogergeplaatste klinkt voor veel Nederlanders al niet echt lekker. Want als er één land op de wereld probeert zo egalitair mogelijk te zijn, dan is het Nederland wel. Iedereen gelijk. En daar past iemand overtreffen ook niet echt bij, toch? Over de eigenaar van een huisdier maar niet te spreken…

Nee, dan kiezen wij toch liever voor leidinggevende. Van Dale omschrijft het woord leidinggevend als: met de leiding belast. Grappig, dat “belast”. Alsof het een last is om leiding te geven aan anderen.

Misschien is dat voor Nederlanders ook wel zo. Want probeer het maar eens: je bent eindverantwoordelijk, neemt waar het moet de leiding, maar probeert toch zoveel mogelijk op gelijke hoogte te blijven staan met jouw medewerkers. Dat is nog zo simpel niet. Kijk bijvoorbeeld maar naar onze koning. Die moet waardigheid uitstralen, er staan als het land dat nodig heeft, maar even op vakantie naar zijn eigen buitenhuis, daar moet hij sorry voor zeggen.

En dit is nu juist waar veel andersdenkenden hun wenkbrauwen bij fronsen. Een baas die sorry zegt? Hij is toch de leider? Dan mag hij ook bepalen wat hij doet!

In de meeste landen is een baas iemand met macht. Iemand die zijn positie te danken heeft aan zijn historie. Iemand die die positie gebruikt om nog meer status te verwerven. Kortom: hij houdt zijn ondergeschikten liever kleiner dan hemzelf. En dat betekent dat hij (doet alsof hij) alles weet, dat hij altijd gelijk heeft en dat hij dus per definitie niet publiekelijk zijn excuses maakt. Want als je onfeilbaar bent, dan maak je geen fouten. En als je alles weet, dan kunnen jouw ondergeschikten jou dus alles vragen, en niet andersom.

Nederland is erg in trek bij internationale kenniswerkers. Dat valt hen niet allemaal mee. Zeker niet als je een Nederlandse baas treft die vraagt om jouw input, sorry zegt, en feilbaar is.

Meer weten over hoe de Nederlandse cultuur zich verhoudt tot die van de rest van de wereld? En vooral hoe internationals hier tegenaan kijken en mee om kunnen gaan? Bestel dan vandaag nog het boek Decoding The Dutch via:https://www.universale-training.nl/product/decoding-the-dutch/

© Minneboo Fotografie Nicole Minneboo