Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 22

Deprecated: Constant FILTER_SANITIZE_STRING is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/conditionals/third-party/elementor-edit-conditional.php on line 28
Digitale oprichting van een B.V. - Goeie-zaken
Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/goeiezakenonline_559/public/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema-generator.php on line 185
Press "Enter" to skip to content

Digitale oprichting van een B.V.

Op grond van een Europse richtlijn moet het vanaf 1 augustus mogelijk zijn om volledig online een besloten vennootschap (B.V.) op te richten. Achter de schermen wordt hard gewerkt om zo’n digitale oprichting mogelijk te maken.

De oprichters hoeven hiervoor dus niet langer fysiek naar een notariskantoor te gaan. Niet alleen de akte wordt hierdoor digitaal, maar ook de identificatie van de bij de akte betrokken partijen en de ondertekening van de akte gebeurt digitaal.

Hoe werkt dit? Wat verandert er ten opzichte van de huidige gang van zaken?
Allereerst nemen we kort de huidige werkwijze voor de oprichting van een B.V. met u door.

Wanneer wij de opdracht hebben ontvangen om een B.V. op te richten, doen we eerst onderzoek naar de bij de oprichting betrokken partijen. Daarvoor vragen we benodigde gegevens op, zoals handelsregisternummers en legitimatiebewijzen.
Wanneer dat onderzoek is afgerond, maken we het concept van de akte op, dat per beveiligd e-mailbericht ter beoordeling wordt toegezonden. Indien u met het concept akkoord bent, kan een afspraak gemaakt worden om de akte te ondertekenen. Daarmee is de B.V. opgericht. Vervolgens zorgen wij voor de registratie van de B.V. bij het handelsregister en de verplichte UBO-registratie.

Bij de digitale oprichting van de B.V. verandert er aan het voortraject niets. We doen nog steeds onderzoek naar de betrokken partijen en we zenden nog steeds het concept van de akte ter beoordeling toe. Wat verandert is dat u niet meer naar het notariskantoor hoeft te komen om de akte te ondertekenen. Ook is het dan niet langer noodzakelijk om een volmacht voor de oprichting van de B.V. te ondertekenen waarop uw handtekening gelegaliseerd moet worden.

Hoe gaat dit dan?

Het tekenen van de akte vindt plaats via een digitaal passeerplatform. Daarvoor wordt u door het notariskantoor uitgenodigd. De notaris controleert uw digitale identificatiemiddel voordat u in de digitale passeerkamer aanwezig kunt zijn. De akte wordt (in versleutelde vorm) geupload naar de digitale passeerkamer, zodat de notaris het via een beveiligde audio- en videoverbinding met de oprichters kan doorspreken en daarbij bepaalde tekstgedeelten kan aanwijzen. Uiteraard kunnen vragen gewoon gesteld worden en wanneer er tijdens het digitaal passeren van de akte blijkt dat er een wijziging in de akte moet worden opgenomen, kan de notaris de akte aanpassen en vervangen, zodat de juiste akte digitaal wordt ondertekend.

Om toegelaten te worden tot de digitale passeerkamer, heeft u een digitaal identificatiemiddel nodig. De notariële beroepsorganisatie vereist een digitaal identificatiemiddel op het allerhoogste niveau (eiDAS verordening). Dit houdt in dat er een extra controle op fysieke kenmerken plaatsvindt bij het verkrijgen van het identificatiemiddel. Dat geeft nog meer zekerheid dat het identificatiemiddel bij die persoon hoort.

Wanneer de notaris echter twijfelt over fraude, de vertegenwoordigingsbevoegdheid, of de wilsbekwaamheid van een van de oprichters, staat het de notaris altijd vrij om de digitale oprichting te annuleren en toch van partijen te verlangen dat zij zelf de oprichtingsakte komen tekenen.

Nadat de akte is doorgesproken, wordt deze digitaal door alle oprichters ondertekend, tenslotte wordt de akte digitaal door de notaris ondertekend. De notaris zorgt vervolgens op de vertrouwde wijze voor verzending van een afschrift aan het handelsregister en de verplichte UBO-registratie. Cliënten ontvangen een digitaal afschrift.

Wij zien uit naar deze nieuwe ontwikkeling en hopen u snel in de digitale passeerkamer te mogen ontvangen!